VÝROBNÝ PROCES

https://www.pivovarsvijany.sk/wp-content/uploads/2021/03/sijany-vyrobni-proces1.png

Varna

Na varni zmiešame správny pomer rozdrveného sladu s vodou a zahrievaním na rôzne teploty zmeníme pomocou sladových enzýmov škrob na cukor. Používame, na výrobu českého piva typický, dekokčný spôsob rmutování na dva rmuty. Pri scezování oddelíme cukrový roztok (sladinu) od obalov zŕn (mláta).

Sladinu varíme s chmeľom, ktorý pridávame postupne v niekoľkých dávkach. Konzervuje a hlavne dodáva pivu príjemne horkú chuť a chmeľovou vôňu. Používame vodu z vlastných vrtov, humnovej slad z malých nezávislých českých a moravských sladovní a žatecký chmeľ z vlastných chmeľníc.

https://www.pivovarsvijany.sk/wp-content/uploads/2021/03/sijany-vyrobni-proces2.png

Hlavné kvasenie

Z mladiny oddelíme vo vírivej kadi kaly, schladíme ju na zákvasnej teplotu, prevzdušníme a zakvasíme vlastným kmeňom pivovarských kvasiniek. Hlavné kvasenie prebieha v otvorených kadiach pri nízkych teplotách v chladenej miestnosti zvanej spilka. Tu kvasinky premení väčšinu cukru na alkohol a oxid uhličitý.

Pravidelne kontrolujeme stupeň prekvasení a teplotu v každej kadi a pomocou chladenia celý proces riadime. Po 6 až 8 dňoch kvasenia pivo prudko schladíme, z jeho povrchu odstránime kvasením vylúčené kaly a tzv. Zelené pivo „sudu“ do ležiackych tankov. Kvasinky usadené na dne kade dôkladne premyte a znovu nimi zakvasíme mladinu.

https://www.pivovarsvijany.sk/wp-content/uploads/2021/03/sijany-vyrobni-proces2.png
https://www.pivovarsvijany.sk/wp-content/uploads/2021/03/sijany-vyrobni-proces3.png

Zrenie piva

Ležiackej tanky sú ležatej nádoby s priemerom 240 cm a objemom 60 až 630 hl umiestnené v chladenom priestore zvanom ležiackej pivnica. Počas ležanie tu pivo dozrieva, Ciri sa a pozvoľna sa sýti oxidom uhličitým prirodzene vzniknutým počas dokvasení. Dotvára sa jeho chuť, vôňa, piteľnosť, penivosť i říz. Dozrievanie trvá podľa druhu piva 30 až 60 dní a prebieha pri teplote 2 ° C a prirodzene vzniknutom tlaku 0,1 MPa.

Jedine pozvoľné prirodzené dozrievanie v ležiackych pivniciach je zárukou zaguľatené chuti, dobré piteľnosť, príjemného řízu a husté trvanlivé peny. Časť hotového piva plníme priamo do sudov, krčahov a párty súdkov (Kvasničák). Ostatné pivo prefiltruje na kremelinové filtra, aby malo iskru.

https://www.pivovarsvijany.sk/wp-content/uploads/2021/03/sijany-vyrobni-proces4.png

Stáčanie

Filtrované pivo plníme do pretlačných tankov. Tu už je hotové, preto sa dlho nezdržiava a čo najčerstvejšie putuje cez špeciálny mikrofilter, na ktorom sa šetrne zbaví teraz už nežiaducich kvasiniek a iných mikroorganizmov, do fliaš, sudov, párty súdkov, hliníkových plechoviek alebo železných Plechoviek pre chlapov.

Celý proces stáčanie prebieha za dodržiavanie veľmi prísnych požiadaviek na čistotu. Pretože počas výroby a stáčanie pivo nijako chemicky neošetrujeme ani nepasterujeme, uchováva si pôvodné vlastnosti zdravého prírodného nápoja.

https://www.pivovarsvijany.sk/wp-content/uploads/2021/03/sijany-vyrobni-proces4.png

Viete, kam na čapovené pivo Svijany?

NAŠI OBCHODNÍ ZÁSTUPCOVIA