Na oslavu dlho očakávaného otvorenia reštaurácií uvaril Pivovar Svijany svoje v poradí už sedemnáste pivo. Sudový Sviatočné ležiak pri tejto príležitosti mieri do vybraných reštaurácií a krčiem.
V čom je pivo výnimočné?
Sviatočné ležiak je krúžkové pivo inšpirované starými receptúrami.Hotové pivo sa po filtrácii znovu zakvasuje rozkvasením mladiny, tzv. Krúžky a po opätovnom zakvasení sa plní do sudov, v ktorých dokvasí tretíkrát. Sviatočný ležiak preto obsahuje veľké množstvo živých pivovarníckych kvasiniek plných vitamínov skupiny B. Sviatočné ležiak je vyrobený z vybraných surovín a je mu venovaná zvýšená starostlivosť.
Receptúra sviatočného ležiaka s 5,0 % alkoholu obsahuje kombináciu vybraných humnových sladov a tradične pestovaný Osvaldův klon Žateckého poloraného Červeňák z vlastných chmeľníc pivovaru. Rovnako ako všetky Svijanská piva je samozrejme nepasterizovaný.
Sviatočné ležiak je súčasťou rodiny špeciálnych sezónnych pív vedľa jantárového Duxe, ktorý pivovar zaradil do svojho stáleho výrobného sortimentu po jeho úspešnej premiére pred dvoma rokmi. Od tej doby sa čapuje sa pravidelne raz do roka na konci septembra počas Dní českého piva. Pivovar plánuje, že celú rodinu by mohli postupne doplniť aj vianočné sviatočné pivo a v budúcom roku aj pivo uvarené špeciálne pre júlové Slávnosti svijanského piva.